Lapkričio 8-oji -SVEIKOS MITYBOS DIENA
Lapkričio 8 d. minint Europos sveikos mitybos dieną gimnazijos mokiniai kartu su visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Sandra Kapelioriene, kūrė skirtingų Europos šalių „valgomus“ žemėlapius. Mokiniai ne tik susipažino su grūdinės kultūros produktais, bet ir sužinojo, koks kiekvienos šalies nacionalinis patiekalas, bei jį bandė pavaizduoti savo žemėlapiuose.
Sveika mityba priklauso nuo to, ar žmogus suvartoja jam būtinų maisto medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kt.) tinkamą kiekį.
Be to, labai svarbu, kad sveikas maistas būtų neužterštas, nekenksmingas.
Pagrindiniai sveikos mitybos principai:
- valgyti kuo įvairesnį maistą
- valgant kuo ilgiau kramtyti maistą
- vengti užkandžių ir greito maisto
- vartoti kuo daugiau šviežių maisto produktų
- valgyti daug daržovių, vaisių ir grūdinių produktų
- rinktis produktus, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių, saldiklių
- saikingai vartoti cukrų, druską
- gerti pakankamai vandens (rekomenduojama 1,5-2 litrus per dieną).